11 Şubat 2011 Cuma

Bebek Sahibi Olmak Hayal Değil

Hemen her evli çiftin hayalidir çocuk sahibi olmak. Ancak Türkiye'de çiftlerin yüzde 15'i çeşitli sebeplerle çocuk sahibi olamıyor. Tıptaki gelişmeler çocuk hasreti çeken çiftlerin imdadına koşuyor. Türkiye Diyanet Vakfı 29 Mayıs Hastanesi'nde pek çok çifti çocuk sahibi yapan Doç. Dr. Birgül Gürbüz 'Çocuk özlemi çeken ailelerin tedavilerinin sonuç vermesiyle yaşadıkları mutluluğu paylaşmak dünyada yaşanacak en güzel duygudur' diyor.

Hemen her evli çiftin hayalidir çocuk sahibi olmak. Ancak Türkiye'de çiftlerin yüzde 15'i çeşitli sebeplerle çocuk sahibi olamıyor. Tıptaki gelişmeler çocuk hasreti çeken çiftlerin imdadına koşuyor.

Türkiye Diyanet Vakfı 29 Mayıs Hastanesi'nde pek çok çifti çocuk sahibi yapan Doç. Dr. Birgül Gürbüz 'Çocuk özlemi çeken ailelerin tedavilerinin sonuç vermesiyle yaşadıkları mutluluğu paylaşmak dünyada yaşanacak en güzel duygudur' diyor. Tüp bebek, maliyeti yüksek bir tedavi yöntemi olduğundan çiftlerin bu konuda sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Gürbüz, TDV 29 Mayıs Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin kaliteden ödün vermeden uygun fiyat politikasıyla daha geniş popülasyona hizmet verdiğini söylüyor. Doç. Dr. Gürbüz binlerce çiftin sorunu olan kısırlık ve tedavisi konusunda sorularımızı yanıtladı:

Kısırlığın sebepleri neler?

Bir çiftin herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmaksızın düzenli cinsel ilişki kurmasına rağmen bir yıl sonunda gebelik oluşmaması durumuna 'infertilite' yani kısırlık denir. Evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15'i bu sorunla karşılaşmaktadır. İnfertilite yüzde 40 oranında kadınlardaki yumurtlama problemleri ve tüpler, rahim ve rahim ağzındaki çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yüzde 40 oranında erkek faktörüne bağlıdır ki, bu sperm yapımındaki organsal ve fonksiyonel bozukluklara bağlı olarak gelişir. Geriye kalan çiftlerin yaklaşık yüzde 15'inde hiçbir neden bulunamamaktadır ve bu son gruba 'açıklanamayan infertilite' grubu adı verilmektedir.

Kısırlık nasıl tedavi edilir?

İnfertilite tedavisi tamamen sebebe yönelik basamak tedavisi şeklinde uygulanmaktadır. Her çift ayrı olarak değerlendirilerek, kişiye özel tedavi planlanır. Yumurtlama problemi olan kadınlarda ilaçlarla yumurtlama sağlanır, endometriosis veya cerrahiyle düzeltilebilecek bozukluğu olan kadınlarda cerrahi tedavi uygulanır, erkeğe bağlı infertilitede spermler çeşitli yöntemlerle elde edilerek kullanılır. Çiftin enfeksiyonla ilgili bir infertilitesi mevcutsa uygun antibiotik tedavisi uygulanır. Yani tüp bebek kısırlıkta ilk tedavi seçeneği olmayabilir.

Üremeye yardımcı teknikler hangi aşamada uygulanmalı?

Yardımcı üreme teknikleri kadın vücudunda üretilen yumurta hücrelerinin vücut dışına alınarak erkeğin spermiyle laboratuvar ortamında döllenmesi ve elde edilen embriyonun kadın rahmi içine verilmesi esasına dayanır.Tüp bebek ve mikroenjeksiyon bu tekniklerdendir. Daha önce de bahsettiğimiz herhangi bir cinsel sistem bozukluğu bulunmayan 'açıklanamayan infertilitesi' olan çiftler, üremeye yardımcı teknikler için en uygun adaylardır.Bunun yanında tüpleri ilgilendiren, cerrahiyle düzeltilemeyen hastalıklar ve yapışıklıklar, ileri evre endometriosiz hastaları, erkeğe bağlı infertilitesi olan çiftlere de üremeye yardımcı teknikler uygulanmaktadır.

Probleme göre tedavi seçiliyor:

Aşılama nedir?

İnseminasyon bir suni döllenme tekniğidir. Daha çok rahim ağzına ait problemlerin bulunduğu sperm sayı ve hareketliliğinde hafif bozuklukların bulunduğu veya hiçbir problemin bulunmadığı çiftlerde, açıklanamayan kısırlık durumlarında uygulanmaktadır. Bu yöntemin özelliği, hızlı hareket eden sağlıklı spermlerin seçilmesi, spermleri olumsuz etkileyebilen vajen asit ortamından korunması, spermin yumurtaya yakın bir yere bırakılması ve spermlerin yumurtalık kanallarına daha kolay ulaşma şansının verilmesidir.

Tüp bebek nedir?

Tüp bebek, klasik yöntemlerle gebe kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu uygulamada, erkek (sperm) ve kadın (yumurta) üreme hücrelerinin laboratuvar koşullarında birleştirilmesi sonucunda oluşan embriyoların, rahim içine ince bir kateterle yerleştirilmesi sağlanır.

Başarıyı neler etkiler:

Mikroenjeksiyon yöntemi nasıl uygulanır?

Hastanın ilaç kullanımı, yumurtaların oluşturulması ve toplanmasına kadar olan aşamalar tüp bebek tedavisiyle aynıdır. Tek fark mikroenjeksiyon işleminde seçilen tek bir sperm hücresinin yine tek bir yumurtanın içine enjekte edilmesidir. Özellikle son yıllarda çocuk arzu eden birçok ailenin bu yöntem sayesinde umutları gerçekleşmiştir. İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu adını da verdiğimiz bu teknikte, mevcut spermler özel mikroskop altında yumurta içine ince bir iğne aracılığıyla enjekte edilir. Döllenmiş olan yumurtalar daha sonra tüp bebek işleminde olduğu gibi rahim içine yerleştirilir.

Tüp bebek ve mikroenjeksiyonda başarıyı etkileyen faktörler neler?

Çiftin infertilite nedeni, annenin yaşı, transfer edilen embriyo sayısı ve tüp bebek merkezinin donanım ve deneyimi sonuçları etkileyen faktörler arasındadır.

Yapmış olduğunuz uygulamalarda başarı oranı yüksek mi?
Hastanemizde yapmış olduğumuz uygulamalardaki başarı, genel ortalama oranı olan; tüm yaş grupları için yüzde 45-50'dir. Gebelik oranları ise; 30 yaş altında yüzde 60, 30-35 yaş arasında yüzde 50, 38-40 yaş arasında yüzde 35-40, 40 yaştan itibaren yüzde 20'dir.

Emekli Sandığı SSK ve Bağ-Kur'lu hastaların tüp bebek tedavileri devlet tarafından karşılanıyor mu?

Bütçe uygulama talimatında belirtilen koşulları taşıyan hastaların üniversite ve eğitim hastanelerinden alacakları raporla ilaç masrafları ve işlem ücretlerinin bir kısmı Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur tarafından karşılanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder